SEO Оптимизация

SEO оптимизация (СЕО оптимизация) е SEO услуга, която се прилага за оптимизиране на уеб сайт за търсачките (търсещите машини), по избрана ключова дума или фраза. Целта е оптимизираният уеб сайт да се показва на първа страница на Google или още по-добре – първи в Google (на първо място; на първа позиция).

SEO оптимизация – първи в Google

При SEO оптимизация на сайт, много често се поставя за цел „първи в Google„. Първи в Google означава – на първо място, на първа позиция в Google. Сами се досещате, че постигането на еднолично първо място в Гугъл не е лесно (трябва SEO експерт или SEO специалист да изготвят SEO план-стратегия), не е евтино за конкурентни SEO ниши (висока цена), не е бързо (отнема време).

Целта да бъдете първи има смисъл когато имате електронен магазин, където ако клиента бива заинтригуван от продукта и цената, може да го поръча веднага! Например по търсене за лаптопи. Ако обаче предлагате изработка на къщи (преместваеми къщи или стандартно строителство), то тогава вероятността хората да прегледат първите 5-10 резултата е много голяма и тогава не е нужно да известирате излишно много време и пари, за да сте на първо място в Google.

Гаранция за SEO оптимизация – първи в Google?

Има ли такова нещо като гаранция за SEO оптимизация – първи в Google? В конкурентни ниши – няма! Който и да ви обещава това, трябва да е проучил пазара и ако не е конкурентен, би могъл да ви „обещае първа позиция в Гугъл“ и в някаква степен (дори на 100%) да го гарантира! За конкурентни ниши обаче, това не е възможно. Ще попитате „Защо?“?

Отговорът е много просто – първото място в Гугъл е само едно. Ако поне двама конкуренти плащат на 2 отделни СЕО агенции за оптимизация на своите сайтове, и двамата имат гаранция за първо място, то е ясно, че някой ще бъде излъган.

А сега нека си представим реалния пример – 50 конкурента плащат за първо място. Е как мислите? Ще има около 49 излъгани, нали? Истината е, че първо място не може да се гарантира в конкурентни ниши. Има какво да се направи, но във всеки момент би могло от Google да променят своя алгоритъм, което да размести резултатите… Може да сте стигнали до 2-ра позиция и хоп – връщате се на 8-ма!

Гаранция за SEO оптимизация обикновено е неправилно да се „обещава“, но ако някой може да го гарантира в конкурентна ниша – изисквайте го писмено! Така гаранцията ще е гарантирана с договор.

SEO оптимизация – първа страница в Google

Достигането до първа страница на Google, чрез SEO оптимизация, е не лошо постижение при силно конкурентни ключови думи. Нормално, когато човек търси услуга или продукт, той проверява цените в няколко фирми.

Така че понякога не е нужно да сте първи, за да получите посещения във вашият уеб сайт, целта е с ефективно изразходвани инвестиции, да се реализират съответните печалби… Например конкретно за ключовата дума / фраза – SEO оптимизация, е престижно да сте първи на първа страница на Google, но това не е във вашата сфера на бизнес…

Гаранция за първа страница в Google след SEO оптимизация

Гаранция за първа страница в Google след SEO оптимизация е нещо различно от първо място в Гугъл (което разяснихме по-горе). Първа страница стандартно показва 10 резултата. А това дава прилични възможности за достигане на първата страница – 10 пъти по-големи спрямо първата позиция.

Трябва също да споменем, че първата позиция не е първа постоянно! Google има алгоритъм, който може да показва вашия сайт както на 2-ро място, така и на първо, но може да бъде и на 4-то… Статистиките показват усреднено място, но реално – различните потребители виждат вашия сайт на различни места. Когато сте на първо – сайта получава най-много кликания и посещения, а при 4-то – може да не получи посещения изобщо. Това зависи вече от конкретния бизнес.

SEO оптимизация на сайт – ключови думи

Ако имате уеб сайт и искате той да бъде оптимизиран едновременно по няколко ключови думи и фрази, то трябва да инвестирате време (и съответната цена), за да се направи оптимизация на уеб сайт за търсачките за всяка ключова дума/фраза поотделно или в комбинация!

Ако ключовите думи и фрази са разнообразни и не се припокриват (нямат общи думи), тогава СЕО оптимизация на сайт се извършва поотделно за всяка фраза/дума. Отнема време и не е евтино за конкурентни пазари.

Грешки при SEO оптимизация – преоптимизиране

При SEO оптимизация на сайт, преоптимизирането се наказва! Какво е преоптимизиране? Преоптимизиране може да бъде няколко вида, най-добре ще го разберете с примери:

Линквате вашия сайт от приятелски блогове, но всички те слагат линк с един и същи анкор (anchor – частта от текста, който е линк). Не ви ли се струва ненормално? Да, риска да получите наказание от Гугъл е голям.

Ако пък вземем друг пример – правите корекция и пускате тези линкове в приятелските блогове, но по едно и също време! Получавате 10 линка за 3-4 дни, а пък преди това 8 месеца не сте имали нито един линк… Вървите отново към наказание, с големи крачки.

Ето защо оптимизация на сайт се прави от хора, под контрол на СЕО специалист или експерт. Така ще си спестите грешките и ще постигнете резултат, вместо само да се пробвате и да се откажете поради неуспехите си.

SEO оптимизация за търсачки на една страница

SEO оптимизация за търсачки на една страница е SEO подход, при който се цели да се оптимизира една страница за една ключова дума (или фраза). Целта е да имате една страница за тази фраза, за да постигнете по-предно класиране в търсачките, вместо да имате 3 страници на тази тематика, всяка от които да е на 2-ра страница. Ако имате няколко страници за една и съща фраза, то силата им намалява и те се борят помежду си, вместо всички усилия да са насочени за предно класиране и изместване на конкуренцията.

SEO оптимизация и резултати

SEO оптимизацията не е постоянна, нито във времето, нито по място, откъдето търсите. Има понятие, което се нарича локално търсене (Local search – подобрете класирането си). При локално търсене от София – ще се показват резултати за София. При локално търсене от Варна или Пловдив – ще се показват резултати от Пловдив. Това е съвсем нормално.

Ве споделихме, че при 5 търсения, нашия сайт може да се покаже на различни позиции, на първа или дори на трета страница. Всевъзможни фактори влияят върху това. Съответната позиция на сайта се мени, а в статистиката се показва като число, което може да не е закръглено до единица (напр. 24), а вместо това ще се покаже като десетична запетая: 24.7. Това е средната позиция, на която една страница от уеб сайта е показана на посетителите. Възможно е няколко пъти да е била на първа страница, останалите на трета – няма как да знаете чак такива подробности.

Когато сте в челото, обикновено уеб сайта се показва с по-постоянни позиции. Напр. ако достигнете първо място за анализ на сео оптимизация, можете да очаквате в статистиката това да е указано като 1.2 или 1.7 – т.е. не винаги вашия сайт е първи, но обикновено ако не е първи – е втори.

Първите 3 резултати в Гугъл получават най-много кликове. така че дали сте първи или втори, обикновено не е чак толкова от значение. По-важно е бизнесът ви да е конкурентен на вашите конкуренти – тогава ще можете да предложите повече на потенциалните клиенти от SEO оптимизация и да ги привлечете.

SEO оптимизация – видове

Стигнахме до реалната SEO оптимизация – как се прави и видове! Има 2 вида SEO оптимизация:

Вътрешна SEO оптимизация

Както може би се досещате от изброените имена, вътрешна SEO оптимизация се прави във сайта, т.е. вие имате пълната възможност да направите тази оптимизация максимално добре! Вътрешната SEO оптимизация зависи изцяло от вас, като при нужда може да се наложи да смените хостингът си или дори фирмата за поддръжка на уеб сайт, така че да осигурите максимално бързо зареждане на сайта, без лимити на хостинга.

Най-ценното за вътрешната SEO оптимизация е съдържанието. Може би сте чували репликата „Съдържанието е Цар!“ (Content is King)? Има и немалко технически елементи, така че съдържанието да бъде разбрано и оценено добре.

Външна SEO оптимизация

Външна SEO оптимизация, както звучи от името й, е такава оптимизация, която не зависи от вашия уеб сайт. Тя зависи от много на брой фактори и включва много на брой и сложност SEO дейности, че дори не можем да да ги изброим тук. Въпреки това, няколко от тези SEO услуги са по-важни от останалите и за неконкурентни ниши, могат да се оптимизират сайтове само с най-важните и ценните подходи.

Няма да крием, че най-важното за външна SEO оптимизация са линковете към вашия сайт. Има обаче 2 типа линкове – линкове към заглавната и линкове към вътрешни страници (deep linking). И двете са важни!

Линковете от различни сайтове са с различна тежест, съответно се оценяват различно. По-важни и силни са линкове от „доверени сайтове“, от сайтове с голяма възраст и от сайтове с подобно съдържание (т.е. подобна бизнес дейност). Както виждате – това е цяла наука!

Има SEO експерти, които разбират само от изграждане на линкове (линк билдинг/SEO Link building) и по съвсем малко за останалите фактори за подреждането. Това идва да покаже, че с тази оптимизация ще е трудно да се справите сами – не и в конкурентни ниши!

Оптимизация на конверсиите (преобразуването на посетители в клиенти)

Оптимизация на конверсиите (преобразуването на посетители в клиенти), наречено от някои множител на клиенти, е услуга за оптимизация на уеб сайт, при която целта е посещенията от Google и търсачките да се преобразуват в реални клиенти. Ако имате 300 посещения, но само един клиент – това е шанс! Ако обаче имате 300 посещения и 26 клиента – това вече е отлично! Това е целта на тази оптимизация на конверсиите.

Оптимизация на конверсиите най-общо казано повишава възвръщаемостта на инвестициите, вложени за реклама и SEO оптимизация. А това означава – при същия бюджет – повече продажби и по-голяма печалба. Трябва да имате предвид, че повечето клиенти могат да изискват наемането на повече персонал, което пък ще въвлича ежемесечни разходи, но кой не би искал да наема персонал, когато продажбите вървят отлично?

 

Ключови думи, по който тази страница е посещавана най-често: SEO оптимизация, СЕО оптимизация, seo optimizacia, SEO google, SEO оптимизация на сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *