On-Page SEO – вътрешна оптимизация на сайт

On-Page SEO оптимизация на сайт, наричана още вътрешна оптимизация на уеб сайт (On-Site SEO), е етап от общата оптимизация на уеб сайт за Гугъл и търсачките (търсещите машини).

СЕО оптимизация и оптимизация на уеб сайт за търсачките

СЕО оптимизация и оптимизация на уеб сайт за търсачките е всъщност пълна СЕО оптимизация на сайт, чиято цел е да изведе уеб сайт или страница от уеб сайт на първа страница в Google и на първите 2-3 позиции (места) на първа страница на търсачките (търсещите машини).

Извеждането на страница или сайт до първа позиция или страница при търсене в Google се прави по определена ключова фраза/дума или няколко ключови думи и фрази. Изборът на ключови думи и фрази е най-важният момент в оптимизацията на сайтове, защото това са целите на СЕО оптимизацията.

On Page SEO вътрешна оптимизация на сайт

Вътрешната On Page SEO оптимизация на уеб сайт, е етап от цялостната/пълната SEO оптимизация, който се съсредоточава върху оптимизация на самия уеб сайт – текстове, снимки, видео, документи и други материали, линкова структура, бързина на зареждане и още много елементи на уеб сайтовете. Целта е тези елементи да се представят по начин, подходящ за търсачките и най-вече Google.

Този етап е най-важният в цялата оптимизация, тъй като е възможно само с добре изграден уеб сайт, да се класирате на първа страница в ниско конкурентни ниши. Обратното също е вярно – колкото време и пари да влагате в СЕО оптимизация на определен сайт, ако самия сайт не е добре оптимизиран – Google и другите търсачки няма да могат да разберат съдържанието (ако изобщо има такова съдържание).

On-Page SEO вътрешна оптимизация на сайт – Google (Гугъл БГ) и други търсачки

За целта на вътрешната OnPage SEO оптимизация на сайт, търсачката Google е обявила списък с препоръки в ръководство за Уебмастъри/администратори на уеб сайтове (Google Webmaster Guidelines). Препоръките включват няколко области – от чисто техническа поддръжка на уеб сайт, препоръки за съдържанието на уеб сайт, препоръки към програмисти на сайтове и др.

White Hat SEO – бяло SEO, бяла СЕО оптимизация на сайт

Преди няколко години, когато технологиите все още се развиваха без конкретна посока, тези препоръки на Гугъл излязоха с цел, програмистите на сайтове да могат да „помогнат на търсачката Google да прочете съдържанието на уеб сайт“.

С развитието на услуги за SEO оптимизация, които се опитват с нечестни методи да „спечелят“ първото място, тези препоръки станаха известни като „White Hat SEO„, т.е. бяло SEO, бяла СЕО оптимизация на сайт. Накратко, white hat SEO е оптимизация на уеб сайт, която е насочена към хората – към посетителите на този уеб сайт.

Black Hat SEO – черно SEO, черна СЕО оптимизация на сайт

Когато споделихме за „нечестни“ методи за SEO оптимизация, имахме предвид точно названието Black Hat SEOчерно SEO, черна СЕО оптимизация на сайт. Това са методи, които целят да се излъже търсачката (в частност и най-често Google).

Пример за такива „лъжливи SEO методи“ е например генериран текст, който не означава нищо на нито един език, но включва ключовите думи, за които програмиста или собственика на сайта, иска да измами Гугъл. Друг пример е скрит текст, който не се вижда. Всяко от тези действия са в списъка на black hat SEO и са забранени!

Когато използвате методи за вътрешна СЕО оптимизация, които са от така наречените „черно СЕО“ – вие рискувате уеб сайтът да бъде наказан и блокиран от Google, изцяло или частично. Това е известно като „Google penalty (наказание от Гугъл)„.

Gray/Grey Hat SEO – сиво SEO, сива СЕО оптимизация на сайт

Gray/Grey Hat SEO, на български език сиво SEO, сива СЕО оптимизация на сайт, е нещо средно между White hat SEO и Black hat SEO. С други думи, използване на методи и подходи за SEO оптимизация, които нито се препоръчват от Google, нито се забраняват изрично, съответно не се наказват… или поне не се наказват жестоко.

Сивите методи за оптимизация са на границата на позволеното, понякога отвъд тази граница (стига да не те „забележат“)… Това означава, че използването на такива методи води съответния риск, но риск, който понякога трябва да се поеме.

За пример нека вземем силно конкурентна пазарна ниша, напр. SEO (оптимизация). Съвсем ясно трябва да осъзнаете факта, че за тази ключова фраза (дума) се борят всички най-добри компании, агенции, фирми, фрийленсъри, СЕО експерти и СЕО специалисти. Когато някой притежава първото място или е на първа страница на Гугъл, тогава трябва постоянна работа, за да се задържи това място. Но когато сте сравнително малка СЕО агенция като нас, трябва да си давате сметка колко трудно е да изместим големите СЕО акули от челните места. В такива случаи се използват т.нар. сиви методи за оптимизация на сайтове за Google и другите търсачки.

Вътрешна оптимизация на сайт – фактори и съвети

Вътрешна оптимизация на сайт (On-Page SEO) се прави го голям списък (checklist) от фактори, съвети и препоръки, които оказват положително влияние върху класирането в търсачките и Google. Някои от най-важните фактори са:

  • Заглавие на сайта – „title“ таг
  • Заглавия в съдържанието – използване на H1, H2, H3… тагове.
  • Писане на уникално съдържание
  • Валидиране на HTML/CSS код
  • Добавяне на специален код за търсачките
  • и много други

Екипът на СЕО агенцията използва вътрешно фирмен списък, който се използва както за СЕО оптимизация на съществуващи сайтове, така и за СЕО оптимизация по време на разработката на нови сайтове. Цените за СЕО оптимизация са съобразени с всеки индивидуален проект.

Свържете се с нас за оферта или консултация.

One Reply to “On-Page SEO – вътрешна оптимизация на сайт”

  1. Изключително полезна статия. Бихте ли споделило какви инструменти използвате за on page оптимизацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *