СЕО оптимизация на сайтове – статистика и анализ

СЕО оптимизация на сайтове „статистика и анализ“ е етап от общата/пълната СЕО оптимизация на уеб сайт за гугъл, бинг и други търсачки. Пълна СЕО оптимизация на сайт (или само „оптимизация на сайт„) е такава оптимизация, чиято цел е да изведе уеб сайт (или страница от уеб сайт) на първа страница в Google и на първите 2-3 позиции (места) на първа страница на търсачките.

Статистика и анализ на SEO оптимизация – обратна връзка

Обратна връзка при оптимизацията на сайтове е статистика на постигнатите резултати в SEO оптимизацията на уеб сайт. Анализът на статистиката се прави с цел да се акцентира на определени ключови думи и фрази, методи за оптимизация и т.н., за да се постигне крайната цел – първа страница в Google или първа позиция по избрана ключова фраза и дума. С постигането на крайната цел, е нужно да се предприемат действия за утвърждаване и задържане на първата позиция.

Статистика и анализ на СЕО оптимизация – ключови думи и фрази

Анализирайки статистиката, СЕО специалист или СЕО експерт могат да набележат мерки за подобрение на стратегията за СЕО оптимизация на уеб сайт. Тези промени ще доведат до по-голяма ефективност (по-голяма възвръщаемост на вложените средства) – повече посещения и повече клиенти, при същата цена на SEO оптимизация и СЕО услуги.

При анализът се акцентира на важните ключови думи и фрази. Google Search Console (SEO tool) предоставя отлична статистика, която е много полезна за всички СЕО оптимизатори, експерти и специалисти.

Анализ на SEO оптимизация и ROI (възвръщаемост на инвестициите)

Анализът на SEO оптимизацията цели да се повиши възвръщаемостта на инвестициите (ROI – Return On Investment). ROI се измерва трудно. Всеки рекламен канал има специфики, което не позволява точно измерване на възвръщаемостта от конкретна реклама. Въпреки това, органичните резултати (това са посещенията през търсачките и Google, без да се плаща на клик) са сред дигиталните канали, които позволяват добро измерване, най-вече за търсачката Гугъл.

Анализ на SEO оптимизация, ROI и CRO (Conversion Rate Optimization)

Възможно е понякога да се препоръчат подходи, които нямат общо със SEO, а са свързани с улеснение за потребителите (т.нар. User Experience – UX). Напр. от 10 човека, ако 3-ма се отказват да поръчат поради някаква причина, свързана директно с работата им в сайта, то се губят 30% от потенциалните клиенти и приходи. В такива случаи се предприема допълнителна оптимизация: CRO – Conversion Rate Optimization.

При CRO се прави проучване на посещенията, така че от определен трафик (напр. 2000 посещения), вместо едва 25 да станат клиенти, да се акцентира върху привличането на останалите посетители за клиенти. Ако основната цел на SEO оптимизацията е постигната – идват посещения и има трафик, то остава още една стъпка – посетителите да се превърнат в клиенти!

Ефектът от CRO (Conversion rate optimization) , в нашия пример за 2000 посещения, следва да доведе до увеличение на клиентите от 25 на например 28-32 . В проценти – това са 15-25% увеличение на клиентите, при това всеки месец, всяка седмица и ден! В дългосрочен аспект, тази работа се изплаща стотици пъти, т.е. възвръщаемостта ROI ще се повиши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *