Делото срещу Цветанов започва на 10 октомври

Бившият министър е обвинен за това, че е възпрепятствал разследване на висш полицай, като е отказал да изпълни разрешение на съда за прилагане на СРС-та.

Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов започва на 10 октомври, съобщиха от СГС.

Съдията от Софийски градски съд (СГС) Димитрина Ангелова пое делото, след като беше определена чрез жребий със системата за случайно разпределение на делата в съда.

Съдия Димитрина Ангелова вече е разглеждала редица обществено значими дела, сред които и това срещу бившия социален министър Емилия Масларова.

Делото срещу Цветанов беше разпределяно между всички съдии в градския съд и не е имало такива, които са били изключени от жребия.

На 31 юли прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Цветанов, който отива на съд по досъдебно производство, водено срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров.

Цветан Цветанов е обвинен, че отказал разпореждане за прилагане на СРС срещу Орлин Тодоров – бивш директор на РЗБОП във Велико Търново. При разследването срещу Тодоров са били изготвени и разрешени от съда шест искания за прилагане на СРС. Техническото прилагане е възложено на съответната структура в МВР.

Цветан Цветанов обаче, в качеството си на министър на вътрешните работи, е бил длъжен да издаде разпореждане за прилагане на СРС до компетентната дирекция СДОТО. Въпреки това си задължение той е отказал такова разпореждане.

Според обвинението, пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжния съд във Велико Търново, Цветанов е поставил собственоръчно резолюции “НЕ!!!”.

Според обвинителния акт с това той не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин.

В специализираната дирекция на МВР не е имало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им. Срещу Цветанов се води още едно разследване – за незаконните подслушвания, които е правела СДОТО.

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/deloto-sreshtu-cvetanov-zapochva-na-10-oktomvri-5993755

 

loading...